Läs våra tips för smidig och billig frakt innan du ska skicka paket. Din försändelse ska ju nämligen komma fram i tid och vara oskadat vid ankomsten. Dessutom ska frakten ske till en rimlig kostnad. Helst mycket rimlig. Men allt det här kan du själv påverka – och det är precis vad de här tipsen handlar om.
Dags att skicka paket? Ladda hem hela guiden med alla tips på smart och billig frakt här »
1. Paketera till brädden
Att lämna en massa tomrum i kartongen när du ska skicka paket är alltid ett generalfel. Då riskerar ditt paket nämligen att tryckas ihop till mos av annat gods.
Tidningspapper är en klassiker som ofta fungerar bra att fylla på med. Bubbelplast är en annan, som dessutom agerar stötdämpare till varan du ska skicka. Wellpapp funkar också fint, och har fördelen att även fungera som ”uppdelare” av kartongen vid behov. Eller så mixar du allihopa för en riktigt stadig resa.
2. Stötdämpa
Paketera föremålet du ska skicka i stötdämpande material. Packar du fler varor i ett och samma paket är det bara att kavla upp ärmarna och omsluta varenda en. Lådan ska kunna skakas utan att föremålen rör sig.
Att glas, porslin och liknande sköra föremål måste packas med extra stor omsorg kan du nog räkna ut på egen hand. Wellpapp och bubbelplast är återigen rekommendationer som emballage.
“När du jämför fraktpriser eller fakturerar vidare fraktkostnaden till en kund – kom ihåg att inte stirra dig blind på ursprungspriset. Fraktbranschen är nämligen full av tillägg. Och det är summan på sista raden som gäller, inte minst i jakten på billig frakt”
/ Daniel Saldenius, leverantörsansvarig på Visma Advantage
3. Håll tätt
Kartong är ett fantastiskt material, men det är långt ifrån bästis med blöta saker. Vill du skydda hela ditt paket och din vätskebehållare rekommenderas material som är absorberande och (ännu en gång) stötdämpande.
Ett extra lager av exempelvis frigolit kan också vara smart, inte minst vid längre frakter. Ha som vana att alltid omsluta behållaren i en plastpåse som avslutning.
4. Trubba till
Vassa saker ska du förstås paketera så att de inte skär sönder ditt paket från insidan. Knivar, saxar, skridskor och allt annat som kan leda till stygn på akuten bör ges extra uppmärksamhet.
En bit plastslang eller några ordentliga varv eltejp kan ta udden av de flesta välslipade grejer.
5. Skrymme och vikt – så räknar du ut priset
Kostnaden för frakter kan beräknas utifrån olika parametrar. Ofta betalar du utifrån vad godset väger, och den modellen är lätt att följa i fraktbolagens pristabeller.
Men vikten avgör inte alltid hela priset. Det finns gods som tar stor plats men inte väger så mycket och då betalar du istället utifrån skrymmevikten, en term som beskriver volymen som tas upp i lastutrymmet (även om en del av godset bara är luft).
Som regel kräver fraktbolagen följande information innan du får offert på priset:
- Vikt på godset
- Volym på godset: bredd x höjd x längd
- Pallplats (en pall som inte är staplingsbar)
Priset skiljer sig ofta mellan olika transportörer. Därför är det bra att jämföra olika leverantörer, och titta djupare på hur de räknar ut priset. En leverantör kan vara billig till den ena destinationen, men dyr till den andra. Med andra ord kan det vara smart att använda flera leverantörer för att alltid säkerställa riktigt billig frakt.
“I dag kan små och medelstora företag undvika ordinarie priser på frakt- och budtjänster. Specialiserade inköpsföretag, där Visma Advantage är ett exempel, erbjuder ofta prisbilder och inköpsvillkor långt bortom det som är möjligt för det enskilda företaget att upphandla på egen hand. Vi kallar det för gemensam köpkraft. Men det är bara ett annat namn på vad 17000 företag åstadkommer när de samarbetar för att sänka sina kostnader.”
/ Henrik Salwén, vd på Visma Advantage
6. Rätt emballage
För att undvika skador på godset du skickar är det som sagt viktigt att du emballerat det tillräckligt. Tänk på att det är många som kommer att hantera godset (och kanske inte bara fraktbolaget utan även butiker, utlämningsställen och så vidare).
Det här är dock något av en balansgång. Du ska å ena sidan emballera så att varan klarar en (förhållandevis) oöm behandling, men samtidigt betalar du för allt som fraktas. Onödigt mycket emballage är således en dum idé om du siktar på så billig frakt som möjligt.
Ursäkta att vi stör mitt i tipsen för smart och billig frakt, men vet du om att vi har skapat en massa olika guider, polices och mallar som underlättar arbetsdagen? Vad sägs om en kostnadsfri mall för en arbetsmiljöpolicy eller en resepolicy som effektiviserar era resor i tjänsten? Välj och vraka bland Gratismallar, policies och dokument från Visma.
7. Paket eller pall – var går gränsen?
Ofta är det ett krav att paket över en viss vikt ska läggas på pall. Det skiljer sig dock åt mellan olika fraktbolag, så titta upp vad de olika leverantörerna har för krav.
För att priset ska hållas nere ska pallen vara stapelbar, vilket betyder att den ska hålla för att en annan pall ska kunna stå på den. Om det inte går att stapla på din pall kan transportören ta betalt för utrymmet som inte kan utnyttjas ovanpå pallen.
Tips: du kan ofta spara pengar på att samla ihop ett antal paket och skicka dem som en egen försändelse på pall.
Spana även in vår leverantör DHL Freights tips för bästa möjliga packning innan du ska skicka paket.
8. Farligt gods
Produkter som kan skada människor, djur, miljö eller annat gods om de inte hanteras varsamt under transport räknas som farliga. Explosiva, giftiga och frätande ämnen hör hit.
Ska du transportera farligt gods måste du packa, klassa, etikettera och märka godset på rätt sätt. Du måste även deklarera godset enligt föreskrifterna som gäller för den typ av transport som kommer att användas.
9. Frakter utanför EU
För frakt inom Sverige är reglerna generellt ganska enkla, och även inom EU finns standardiserade regler för hur frakt ska bedrivas. Ska du skicka paket utanför EU behövs dock tullfakturor, och i dessa finns olika krav beroende på vilket land transporten ska skickas till. Om inte detta bifogas kommer ditt paket med största sannolikhet att försenas.
Kom ihåg att det är ditt ansvar att följa reglerna och bifoga rätt dokument för alla länder. Ett tips är därför att vara riktigt noggrann innan frakten sänds iväg, framför allt om mottagaren finns utanför EU.
10. Krävs extra leveransdagar?
Vid internationella leveranser beror leveranstiden främst på det mottagande landet. Det är vanligtvis där som en ”flaskhals” riskerar att uppstå, och till vissa orter kan det vara bra att försäkra sig med en eller ett par dagars extra marginal.
Diskutera detta med ditt fraktbolag om du känner dig osäker. De har ofta stor kunskap om hur situationen ser ut i olika länder. Gäller det en viktig transport är det förstås klokt att vara på den säkra sidan.
11. Runt eller kantigt för billig frakt?
Utöver aspekterna som vi redan har nämnt är även formen på ditt paket viktigt. Runda eller cylinderformiga paket är nämligen skrymmande. De är svårare att stapla och tar ofta upp onödigt mycket plats. Därför är de i regel även dyrare att skicka än kantiga paket.
Jagar du billig frakt skickas därför rullar med exempelvis ritningar eller affischer med fördel i trekantiga paket.
12. Om det är riktigt bråttom
Fraktbranschen är full av regler, undantag och tillägg. I din arbetsvardag finns det med stor sannolikhet dessutom ett och annat klockslag att förhålla sig till. Säg till exempel att din leverans brådskar och helt enkelt måste vara framme i morgon. Då kräver din fraktleverantör sannolikt att det som ska fraktas ska hämtas upp vid en särskild tidpunkt.
Men det finns ett knep att ta till även om du missar den tidpunkten … du kan kontakta fraktleverantören och be om att få lämna in din vara direkt vid fraktdepån. Det går oftast bra. Och på så sätt slipper du meddela mottagaren att frakten blir försenad.
Vi på hoppas att vår guide för smidig och billig frakt faller dig på läppen. Förhoppningsvis har du fått svar på dina funderingar kring att skicka paket. Här hittar du fler kostnadsfria Guider & mallar.
13. Rabatt på frakt, bud och övriga inköp
Visma Advantage förenklar din vardag. Som kund får du kraftig rabatt på frakt och bud med leverantörer som DHL, TNT och Bring. Dessutom betalar du mindre för produkter och tjänster hos välkända företag inom en rad andra branscher.
Fler än 17 000 företag sköter sina inköp genom Visma Advantages inköpsportal. Utöver att boka billig frakt handlar de till sänkta priser hos Lyreco, OKQ8, SJ, Elgiganten, Scandic och många andra leverantörer. Här skapas även den gemensamma köpkraft som hela tiden förbättrar priser och inköpsvillkor för små och medelstora företag.
Extra billig frakt – Prova gratis i 3 månader
Med våra rabattavtal gör vi livet enklare (och billigare) för svenska företag varje dag. Vi hoppas att du och ditt företag vill bli en av dem. Prova Visma Advantage gratis i 3 månader – om du inte är nöjd med oss efter provtiden avslutas abonnemanget automatiskt.