Alla som någon gång har bokat frakt vet att det kan vara krångligt att veta hur bokningen ska läggas för att få så bra pris som möjligt. Här ger vi dig några tips att tänka på för att få ner kostnaden när du bokar frakt.
1. Skrymme och vikt
Fraktkostnaden kan beräknas utifrån olika parametrar. Det vanligaste är att du betalar för vikten, och det är ganska enkelt att läsa av i pristabellerna, men för gods som tar stor plats men väger lite betalar du istället för utrymmet som godset tar upp, så kallat skrymmevikten. Fraktbolagen behöver därför följande information innan du får prisoffert:
- Vikt på godset i kg
- Volym på godset i kubikmeter
- Flakmeter (gäller om godset tar upp hela lastutrymmets bredd och höjd och inte tillåter att man lastar ovanpå.)
- Pallplats (gäller pall som inte är staplingsbar)
Priserna kan variera mellan olika transportörer så jämför gärna olika leverantörer för att se hur de räknar ut priset.
Tips! Det är viktigt att du tänker över hur du packar varorna. Du vill inte betala frakt för en onödig förpackning.
2. Frakt utanför EU
När du fraktar inom Sverige och inom EU finns standardiserade regler som är relativt enkla att följa. Om du däremot ska skicka paket utanför EU behövs tullfakturor som innefattar olika krav beroende på vilket land du skickar paketet till. Kom alltid ihåg att bifoga dessa så slipper du onödiga förseningar i försändelsen.
3. Extra leveransdagar
När du skickar ditt paket eller din pall utomlands avgörs leveranstiden oftast av landet som mottager försändelsen. Det kan därför vara bra att försäkra sig med en eller ett par extra dagar för leveransen. På så sätt kan du vara säker på att det kommer fram i tid. Prata gärna med fraktbolaget om du är osäker på hur många leveransdagar det är som gäller till just den ort du ska skicka.
4. Rätt emballage
Att emballera rätt kan vara knepigt. Du betalar för allt som fraktas så det kan bli dyrt med onödigt mycket emballage, men det är många olika aktörer som kommer att hantera din vara så den bör emballeras för att tåla relativt oöm hantering. En skadad vara kan bli riktigt dyrt i slutändan, så tänk förnuftigt och emballera hellre för mycket än för lite.
Testa färdigförhandlade avtal på frakt
Vill du slippa tänka på allt ovan men få bra priser ändå? Vi samförhandlar inköpsavtal för 15 000 företag och tillsammans kan vi få riktigt starka avtal. Bud och frakt är ett av våra mest populära avtalsområden och vi erbjuder förmånliga priser hos DHL, DSV, UPS, Bring och MailWorld. Just nu kan du dessutom testa våra avtal helt kostnadsfritt i 3 månader.