Tillbaka till huvudmeny

Del 4: Bättre återvinning av kontorsmaterial, toners, papper etc.

I del 4 av vår miljöresa för att bli ett miljösmartare kontor ska vi på Visma Advantage se över vår återvinning. Vi har åter tagit del av tipsen vi fått från Eva-Lena Neiman, presschef på Naturskyddsföreningen, och ska nu se över hur vi tar hand om papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, elektriska artiklar med mera.

I del 4 av vår miljöresa för att bli ett miljösmartare kontor ska vi på Visma Advantage se över vår återvinning. Vi har åter tagit del av tipsen vi fått från Eva-Lena Neiman, presschef på Naturskyddsföreningen, och ska nu se över hur vi tar hand om papper, glas, burkar, batterier, matrester, kartong, plast, elektriska artiklar med mera.

Idag sorterar vi brännbart material, kontorspapper, Wellpapper/kartonger, batterier och toners. I köket sorterar vi hushållsavfall, pantburkar, returglas och pappersmuggar. Vid varje arbetsplats finns en papperskorg och några har en kartong för returpapper.

När kärlen är fulla tas de omhand av husets reception eller städfirman, men vart tar det sedan vägen? Vi har pratat med Andreas, återvinningsansvarig i husets reception.
– Alla bolag i huset sköts på samma sätt. När kärlen är fulla ser vi till att de omhändertas ner till vår gemensamma återvinningscentral och samlas i rätt återvinning. Här källsorteras även färgat och ofärgat glas, emballage, plast, glödlampor, lågenergilampor och lysrör.

Därefter sköter fastighetsägarna hämtningen till återvinningscentralerna, eller hur?
– Ja, vi förlitar oss på fastighetsägarnas val av leverantör och ansvarar inte själva för avtalet idag. Om det inte hade varit så lång process att byta så hade vi säkert tagit hand om avtalet själva, fortsätter Andreas.

Okej, vi har ett bra återvinningssystem och lyxen att någon annan tar hand om återvinningen. Är vi då exemplariska i vår källsortering? Andreas skrattar gott vid frågan och svarar:
– Nej. Vi är till exempel värdelösa på att slänga pappersmuggar i rätt kärl. När vi slänger dem i vanliga papperskorgen så hamnar de i vanligt brännbart material för att istället gå till återvinning. Dessutom slängs allt möjligt i kärlet för pappersmuggar vilket gör att vi oavsett inte kan återvinna dem. Knappt 1 av 10 tömningar kan vi skicka till återvinning. Här behöver vi alla ta eget ansvar.

För att bli ytterligare miljövänliga vid återvinning ska vi göra följande:

  • Det är alltså vi individer på arbetsplatsen som är miljöbovarna. För att alla ska ta större ansvar för sitt eget avfall och att det hamnar på rätt ställe har vi gjort tydligare skyltar för vad som ska sorteras var. Vi har även anpassat hålet i kärlet så att det är runt och precis i storleken för att en pappersmugg ska gå ner. Detta hoppas vi ska bidra till att vi faktiskt källsorterar pappersmuggarna.
  • Vid varje arbetsplats har vi placerat en kartong för returpapper och en papperskorg som ska användas för brännbart material. Annat avfall ska vi lämna i vår miljöstation. Hej då, pappersmuggar i papperskorgen!
  • Vår kyrkogård av mobiler ska vi “casha in” hos PhoneHouse. De tar emot gamla mobiler, oavsett om de fungerar eller ej. Sedan får vi mobilens värde tillbaka i presentkort. Då PhoneHouse är en av våra leverantörer i inköpsportalen får vi dessutom rabatterat pris vid nästa inköp. Vill du också få avtalsrabatter hos dem? Läs mer här. 
  • Gamla terminalglasögon ska vi lämna tillbaka till vår leverantör Synoptik som samlar in begagnade glasögon till Optiker utan gränser. Deras hjälporganisation hjälper människor runt om i världen att se bättre. Deras senaste hjälpresa gick till Guatemala och optikerna hade med sig 47 629 glasögon. Vill du läsa mer om Synoptik och vilka avtalsrabatter du kan få hos dem genom Visma? Läs mer här. 

Vad kan ett mindre företag göra som inte sitter i ett stort företagshus som vi?

  • Valet av papperskorg kan ha stor betydelse för miljön. En vanlig orsak till att man inte källsorterar är bristen på ett bra system nära arbetsplatsen. Får den anställde möjlighet att sortera direkt vid skrivbordet så ökar sannolikheten för att olika sorters skräp hamnar där det ska.
  • I Visma Advantage inköpsportal hittar du två leverantörer av kontorsmaterial, Staples och Lyreco. Hos båda finns snygga papperskorgar samt enkla och färdiga miljöstationer till avtalspriser. Ha olika kärl för källsortering av papper, glas, burkar, batterier, kartong plast och matrester. Sedan är det upp till dig och dina kollegor att slänga sitt avfall på rätt ställe.
  • Lyreco och Staples erbjuder även gratis returlådor för insamling av toners och patroner. När lådan är full kontaktar du leverantören som ordnar en kostnadsfri avhämtning. Väldigt enkelt för 0 kr.
  • Lämna uttjänta datorer tillbaka till producenten. Enligt förordningen om producentansvar för elektroniska och elektriska produkter innebär det att du har rätt att utan kostnad lämna in en gammal likvärdig produkt i samband med köp av en ny. Producenten ansvarar för att den tas om hand på ett miljöanpassat sätt och att kostnaden för detta faller på producenten.
  • Tillhör ditt företag de som källsorterar pantburkar men ingen som pantar? Ett enkelt sätt att bli av med pantburkarna är att låta städfirman ta hand om panten.
  • Det finns många företag som kan hämta upp ditt avfall och lämna det på återvinning. Men ställ krav på leverantören vid upphandling att de har ett aktivt miljöarbete. Har de miljöbilar eller kör de miljösmart? Om du sköter återvinningen själv, åk till en återvinningscentral så att avfallet tas om hand så miljöriktigt som möjligt.

Läs mer om våra inköpsrabatter

I slutet av vår miljöresa kommer vi att sammanfatta våra tips och råd så att du enkelt kan göra skillnad på ditt kontor. Det vill du inte missa!

1504Bildtervinning