Filip och Sandy är två av Sveriges tre representanter i Vismas Nordiska Summer Internshipprogram. De jobbar med ett initiativ för att möjliggöra automatisk datainsamling i alla Vismas produkter med målet att främja mer datadrivna beslut och förbättra användarupplevelsen. Detta arbete lägger grunden för att senare kunna applicera avancerad analys och maskininlärning för att få djupare insikter om vad Vismas kunder behöver.
Hur märks den unika situation orsakad av coronaviruset på Visma?
Filip: Den rådande situationen syns tydligt i Visma men inte på ett negativt sätt. Sedan dag ett här på Visma har jag suttit med i digitala möten med kollegor som jobbar från sin balkong, trädgård eller från ett tomt kontor. Som organisation är Visma väldigt mogna inför att arbeta remote. Vi använder verktyg som Google Suite och allt går att nå oavsett från vart man jobbar. Själv har jag valt att arbeta på kontoret de dagar då jag har statusmöten med min projektägare eller arbetar med moment som kräver input från mina kollegor. Samtidigt har jag möjligheten att jobba hela dagar hemma då jag behöver jobba ostört. Alla på Visma får möjlighet och jobba så som passar de bäst och alla respekterar varandras beslut. Dessutom är kulturen på Visma väldigt öppen och en lägger stort fokus på förändring. Så den omställningen som corona kräver blir en mindre utmaning än för andra företag.
Hur såg er onboarding ut? Skedde den remote eller på kontoret?
Sandy: Vår onboarding såg lite annorlunda ut jämfört med tidigare år då en introduktionsvecka i Oslo uteblev på grund av de reserestriktioner som finns. Istället onboardades vi svenska interns på kontoret i Stockholm där vi hade gemensam introduktion via videomöten med internsen i Norge och Finland. Trots att vi inte fysiskt har träffat våra norska och finska kollegor så har jag ändå haft kontakt med två norska interns genom kaffe-hangouts där vi jobbat på ett gemensamt case.
Vad har du märkt för fördelar och nackdelar med att jobba remote?
Filip: En stor fördel med att jobba remote är att man kan anpassa sin omgivning med sina arbetsuppgifter. Om man behöver lite inspiration kanske man bara ska sätta sig i en park eller i på ett café medan om man behöver lugn kan man hitta en omgivning för det också. En nackdel med att jobba remote kan vara att det kräver en större självdisciplin då man oftast är närmare störningsmoment som TV eller en bra bok. En kan även tappa sin samhörighet med sina kollegor om man arbetar i isolation. På Visma så har vi regelbundna digitala fikan och sammankomster så vi fortfarande håller kontakten och har roligt tillsammans.
Hur är det att jobba under sommaren när kontoret nästan är tomt?
Sandy: Nu i och med situationen orsakad av corona har det redan hunnit bli normalt att ha videomöten istället för fysiska möten och därmed har omställningen under sommaren när många är ifrån kontoret blivit mindre påtaglig. Jag är väldigt imponerad över hur proffsiga och duktiga mina kollegor är på att kommunicera digitalt och det känns redan naturligt att ha dagliga videomöten. Med det sagt så har jag haft turen att ha många av dem jag jobbar nära med på plats på kontoret och har även fått sällskap av flera nuvarande Management Trainees.
På plats i Sverige har det istället blivit aktiviteter med de svenska Management Trainees, vilket har varit kul det med! Vår första dag avslutades med en middag i solen ute på Nacka Strand och i tisdags gick vi alla och spelade minigolf tillsammans. Dessutom så har vi regelbundna pingisturneringar när vi behöver en paus!
Skulle du vilja fortsätta jobba remote i framtiden?
Filip: I framtiden tror jag att jag gärna har möjligheten att jobba remote men samtidigt ha kvar den samhörighet och kontakt med kollegor som man får när man sitter med varandra på kontoret. Så som jag har arbetat nu i sommar hade varit den perfekta lösningen för mig: Jobba hemifrån när man behöver fokusera men jobba på kontoret när man behöver bolla tankar med en kollega. På företag som Visma tror jag att den sådan lösning kommer att bli mer och mer vanlig hos de anställda, jag tror nästan att det kommer att bli ett krav i framtiden: att kunna vara mer flexibel i form av varifrån man arbetar.