Enligt SGU (myndigheten för frågor om berg, jord och grundvatten i Sverige) är geodata ”digital information som beskriver företeelser som har ett direkt eller indirekt angivet geografiskt läge, till exempel kartdata och registerinformation om geologiska företeelser, men också uppgifter om byggnader, sjöar, vägar, vegetation och befolkning”. Läs mer om detta här. Det handlar alltså om geografisk information. Så hur kan det hjälpa dig?
På flera sätt, visar det sig. Till exempel använder du geodata varje gång du knappar in en adress på GPS:en. Eller när du letar information på olika siter som eniro eller hitta.se. Men geodata används också vid handläggning av bolån på banken, eller när telekombranschen upprättar sina nätstationer. Alla som arbetar i fält har nytta av geodata på ett eller annat sätt.
Ett exempel där Visma OptiWays geodata skapar stort värde är för Sölvesborg Energi. Sölvesborg Energi ser till att de boende i Sölvesborgs kommun har el och fjärrvärme i ledningarna, rent vatten i kranen och ett säkert fibernät för datatrafik. Innan de anlitade Visma OptiWay hade de problem med att komma åt nödvändig information.
Det hela löstes med hjälp av geodata och Vismas smarta lösningar.
Visma OptiWay berättar:
När vi träffade Mikael Bengtsson första gången var bekymmersrynkan djup. Det saknades dokumentation på felmeddelanden och ärenden utanför arbetstid. Det fanns ingen krishanteringsplan att tillgå för att komma åt anläggningsinformation och kartor ute på fält där kommunikation, ström och mobilnät saknades. Man behövde även kunna se ärenden i kartmiljö och därtill kunna schemalägga beredskap, närvaro, tidsåtgång och plats.
Mikaels kravspecifikation var enkel: ”Vi vill ha ett lätthanterat, enkelt och överskådligt system.”
Vi fick ett helt blankt papper att utgå ifrån. Utmaningarna var många. Att bygga ett driftsäkert system utifrån företagets egna arbetsmetoder och tjänster var inte en lätt uppgift. Visma OptiWay tog sig an utmaningen och arbetade fram en smart lösning. Vi såg direkt nyttan med att bygga ett webbaserat verktyg som på ett flexibelt sätt visar vad som hänt under natten. Detta ger tillgång till en gynnsam informationsspridning inom företaget, alla ser samma information och vad som händer inom företaget. Det gjorde det även lättare att göra ett beredskapsschema som visar vem som är på plats.
Idag använder Sölvesborgs energi 15 surfplattor i fält och över 1200 ärenden har kunnat dokumenteras bara i år.
Mikael Bengtsson, teknikchef på Sölvesborgs energi, berättar:
”Med ett driftsäkert, webbaserat och lättanvänt system har Visma OptiWay underlättat vårt arbete. Vi har nu en bättre överblick och kan göra analyser av långvariga ärenden och därigenom investera i rätt saker.”