Julen närmar sig och – om inte förr – innebär det högsäsong för att visa uppskattning till anställda. Ett vanligt sätt att göra det på är att dela ut en julklapp. Om du tycker att det är svårt att hitta rätt gåva till familjemedlemmar, är det inget mot att hitta en som passar alla anställda. Men tack vare Skatteverkets regler, vet du i alla fall vad en julklapp får kosta.
Julgåvor utan skattesmäll
Värdet på julklappar till anställda får inte överstiga 450 kronor inklusive moms. Åtminstone inte om du vill att gåvan ska vara skattefri för mottagaren. I värdet ingår dock inte arbetsgivarens kostnader för administration och transporter. Däremot blir julklappen skattepliktig för den anställde från första kronan, om värdet är högre.
Skattefriheten gäller inte heller om gåvan lämnas i pengar eller andra betalningsmedel. Undantaget är presentkort som inte kan bytas mot kontanter. Även presentkort på hushållsnära tjänster, som ger mottagaren rätt till rot- eller rutavdrag, är skattefria för upp till samma beloppsgräns.
Getter och träd skattefria under vissa omständigheter
I och med att överflödet av prylar stort väljer många arbetsgivare att istället skänka pengar till ideella organisationer. Utbudet av så kallade “etiska presenter” har växt stort de senaste åren och idag kan du bland annat välja på att ge bort en get, stödja säkrare förlossningar i Kongo eller mikrofinansiera kvinnligt företagande i Uganda.
I de fall du som arbetsgivare bestämmer att, istället för julklappar, skänka pengar till välgörenhet är gåvan inte skattepliktig för de anställda. Du får i det fallet inte göra avdrag för gåvorna. Om en anställd däremot begär att du skänker julklappens värde till en ideell verksamhet, ska den anställde beskattas för gåvans värde som lön.
Undersökning*: Anställdas mest önskade julklappar
Presentkort – 33 %
Film & böcker – 21 %
Elektronik – 17 %
Vin & delikatesser – 15 %
Kläder – 14 %
* Undersökningen genomfördes av marknadsundersökningsföretaget Yougov bland 1508 personer boende i Sverige under juni 2016.