15 800 personer pendlar varje dag från från Uppsala till Stockholms län. Och de blir bara fler och fler, visar en rapport från Mälardalsrådet och SCB.
Men Uppsala lockar också pendlare från Stockholm. På den sträckan har antalet resenärer ökat med 600 personer se senaste åren. Det motsvarar ett fullsatt regiontåg. Även på sträckan från Östhammar till Gävle har antalet resenärer ökat de senaste åren.
Du kanske är en av dem som står på perrongen och väntar på tåget varje morgon? Eller trängs i bilköerna och svär över andra förare och långtradare? Chansen är stor att du skulle må bättre om du hade närmare till jobbet.
Pendling korrelerar med sjukskrivning
De som tar sig till jobbet till fots eller per cykel mår bättre än de som pendlar med bil eller kollektivtrafik. De senare har sämre sömn och högre sjukskrivningssiffror. Det har de båda forskarna Kristina Jakobsson och Kristoffer Mattisson kommit fram till. Försenade tåg och bussar kan upplevas som mycket stressande liksom bilköer. Bilförare stressas också av andra förares beteende och det är tröttande att hela tiden behöva vara koncentrerad när man kör.
Gynnar inte jämställdhet
Allt fler jobbpendlar långa sträckor. För mer än var tionde svensk tar det mer än 45 minuter att åka till jobbet. Erika Sandow vid Umeå universitet har undersökt långpendlingens effekter på inkomst och relationer. Hon konstaterar att de som långpendlar får tillgång till en större arbetsmarknad, och ofta också bättre karriärmöjligheter och löneutveckling. Men för pendlarnas partners minskar dock inkomsten, och eftersom de flesta långpendlare är män får många kvinnor både lägre lön och ett större ansvar för barn och hem. Det är också vanligt att kvinnor tar ett mindre kvalificerat arbete eller går ner i arbetstid, för att vara nära hemmet och t ex kunna hämta och lämna på dagis, visar Erika Sandows forskningsrapport.
Ökad risk för separation
Mer än hälften av långpendlarna har hållit på i minst fem år. Och visst anpassar man sig och hittar sätt att lösa vardagspusslet. Men Erika Sandows forskning visar att långpendlare löper 40 procent större risk att separera än andra, och det är de första åren av långpendling som är mest prövande för ett förhållande.
Inom Visma Consulting har vi ett team där medarbetarna finns i bland annat Gävle, Uppsala och Stockholm. De håller kontakt via internet, mail och telefon. Ett par gånger per år träffas de i verkliga livet. De har sparat många timmar på att slippa långpendla till ett kontor. Och förhoppningsvis lägger de några av de timmarna på sömn, motion och att vara med sina familjer.
Visste du att:
- 15 800 personer pendlar varje dag från Uppsala till Stockholms län, enligt en rapport från Mälardalsrådet.
- 70 000 kronor är kostnaden för produktionsbortfallet när ett fullt pendeltåg är tio minuter försenat, har Unionens chefsekonom Gösta Karlsson räknat fram.
- 1,6 miljoner personer pendlar dagligen till sina jobb i Sverige, enligt Statistiska Centralbyrån, SCB.
- Pendlare skiljer sig oftare än andra, visar forskning av Erika Sandow, Umeå universitet.
- Pendlare löper högre risk att drabbas av stress och sömnsvårigheter och är mindre socialt aktiva än andra, konstaterar Kristoffer Mattisson, Lunds universitet.
- Pendlare äter mer skräpmat ju längre de pendlar eftersom de har nära till kiosker, och snabbmat, enligt engelsk forskning.
Källor: Unionens tidning Kollega, Uppsala Nya Tidning, Statistiska Centralbyrån, Mälardalsrådet, Umeå universitet.