Vad gäller för julklappar till anställda?
Precis som tidigare år är den magiska gränsen för julklappar 500 kronor. De är nämligen skattefria för anställda och avdragsgill för arbetsgivaren om värdet inte överstiger 500 kronor inklusive moms. Om det överskrids blir hela beloppet en skattepliktig förmån för den anställde. Då måste du betala arbetsgivaravgifter och dra preliminärskatt på förmånsvärdet, och momsen blir inte heller avdragsgill.
- Tänk på att kostnader för administration och transport inte räknas in i gåvans värde.
- Gåvan får inte gå att byta mot pengar!
- Julklappen kan vara nästan vad som helst – utom kontanter.
- Gåvor från företag till ideella organisationer är inte avdragsgilla.
- Om dina anställda kan välja mellan julklapp eller att företaget ger en gåva till en organisation blir de förmånsbeskattade.
Vad är skattefritt på julfesten?
Som arbetsgivare får du göra avdrag för kringkostnader vid ett julbord enligt samma princip som för andra typer av personalfester. Avdrag för kostnader för mat och dryck medges bara för enklare förtäring.
- Om du i samband med julbordet har kostnader för mat och dryck får du göra avdrag för moms på ett underlag som får vara högst 300 kronor exklusive moms per person och tillfälle.
- Det innebär att du kan göra avdrag för moms med högst 36 kronor per person om kostnaden enbart gäller mat och alkoholfri dryck, eftersom momsen på dessa varor är 12 procent (12 procent av 300 kronor är 36 kronor).
- Julmåltiden måste intas fysiskt tillsammans för att vara skattefri.
- Du kan dra av upp till 180 kr exklusive moms per person för kringkostnader för julfesten, som hyra, musik och föreställning.
- Vid personalfester är även kostnaderna för de anställdas familjer samt tidigare anställda avdragsgilla inom beloppsgränserna.
- Personalfester är avdragsgilla upp till två tillfällen per år.
- Om det i måltiden ingår både mat och alkoholdryck kan du beräkna avdraget med hjälp av en schablon. Läs mer på Skatteverkets hemsida