Digitalisering är ett hett ämne i Almedalen. På tisdagen bidrog Visma till diskursen i egenskap av värd för seminariet “Vad händer med företaget och den anställde i skiftet från människa till mjukvara?”.
Att digitalisering och inte minst robotisering leder till stora förändringar för hur vi arbetar, verkade alla paneldeltagare på Vismas semenarium överens om. Men hur det i slutändan påverkar svenska jobbtillfällen, framstår som mer ovisst efter att ha lyssnat till paneldiskussionen. Det talades bland annat om att nära hälften av de jobb vi har idag, kan vara utbytta inom 20 år.
Vi ska inte göra digitaliseringen mer spännande än nödvändigt.
Henrik Ehrenberg, samhällspolitisk chef på fackförbundet Unionen, delade med sig av en optimistisk syn på framtiden.
– Vi ska inte göra digitaliseringen mer spännande än nödvändigt. När ångmaskinen och elektrifierade industrier kom, så sa man också att jobben skulle försvinna. Men det är inte så det har sett ut och jag tror inte att det är så det kommer att se ut nu heller. Det handlar om vår förmåga att ställa om.
Stefan Fölster, chef på Reforminstitutet och tidigare chefsekonom på Svenskt Näringsliv, höjde dock ett varnande finger.
– När ångmaskinen och den automatiska vävstolen uppfanns så var det länge bara Storbritannien som lyckades. Sverige släpade 50 år efter och var efter ett tag det fattigaste landet i Europa. Det gäller nog att vara beredd.
Digital transformation ställer krav på ledarskapet
I ett inledande anförande presenterade Sofia Gerstenfeld, vd för Visma Enterprise, färsk statistik på hur anställda förhåller sig till digital förändring. En undersökning som Visma gjort tillsammans med Sifo, visar att 50 procent är positiva till att lära sig nya digitala lösningar, medan 44 procent bara lär sig om de måste och 4 procent tycker inte om att använda nya verktyg alls. Siffrorna uppenbarar behovet av ett tydligt ledarskap som skapar möjligheter, men som också ställer krav på medarbetarna. För om företagen inte lyckas med omställningen ökar risken för de blir omsprungna av andra aktörer som kanske inte ens finns idag. På en alltmer globaliserad marknad är det heller inte längre säkert att de nya jobb som skapas hamnar i Sverige.
Ökat behov av fortbildning
HR:s roll i den kommande utvecklingen handlar bland annat om att säkra framtidens kompetensförsörjning med såväl rekrytering, fortbildning som omställning av medarbetare.
– När Ericsson varslade för 20 år sedan, så förhandlade vi avgångspaket för ingenjörer som var 55-60 år, för tio år sedan 45-55 år. I det senaste varslet, så var de 40-45 år, säger Henrik Ehrenberg.
För att vända den utvecklingen är det nödvändigt att satsa på livslångt lärande. Men att få medarbetarna på banan innebär inte att de måste uppdatera sig med nya universitetsutbildningar.
– Det kan räcka med en digital fem- eller tioveckorsutbildning medan du jobbar, säger Henrik Ehrenberg.
Panelen bestod även av: Carola Lissel – vd Visma Software. Mikael Ljungbom – politisk sakkunnig hos bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson, Näringsdepartementet. Beata Wickbom – medgrundare & digital missionär – HejDigitalt!