Tillbaka till huvudmeny

Lönetransparensdirektivet – vad är det?

Nu kommer krav på en mer omfattande analys av löneskillnader och löneutveckling för kvinnor och män. Här är några nyheter som kan vara bra att känna till.

Ett nytt direktiv om lönetransparens ska genomföras i alla EU:s medlemsländer senast juni 2026. För arbetsgivare med minst tio anställda ska lönekartläggningen dessutom vara skriftlig. Vad innebär det nya direktivet mer konkret?

1. Ökad jämförelse mellan kvinnors och mäns löneutveckling i samband med bland annat föräldraledighet.

Lönen för den som tagit ut föräldraledighet ska jämföras med löneutvecklingen för arbetstagare som utför lika eller likvärdigt arbete, och som inte har tagit ut motsvarande ledighet. 

2. De nya reglerna skärper kraven på en öppen lönesättning redan i anställningsprocessen. 
Jobbsökande? 
  • Företaget måste ge dig information om förväntad ingångslön eller löneintervall plus kollektivavtal för tjänsten du söker, i god tid inför löneförhandlingen.
  • De får inte fråga vad du tjänade på ditt förra jobb.
Redan anställd? 
  • Din arbetsgivare ska informera om gällande lönebestämmelser och praxis.
  • Vill du jämföra din lön? Du kan begära information om hur din lön står sig mot genomsnittet, uppdelat efter kön, för liknande jobb på företaget.
3. Lönekartläggningen ska redovisa andelen kvinnor och män som utför arbete som är att betrakta som lika och likvärdigt.

Läs mer om lika och likvärdigt arbete samt hur du sätter jämställda löner

4. Arbetsgivare med minst 100 anställda måste skicka in en årlig rapport om löneskillnader mellan kvinnor och män till Diskrimineringsombudsmannen (DO).

DO offentliggör sedan uppgifterna och rapporterar vidare till EU-kommissionen.

Vill du veta mer? Du kan ta del av hela regeringens utredning här