Istället för att själva underhålla applikationer, datalagring och serverkapacitet för ekonomi- och affärssystem, väljer allt fler större företag ett molnbaserat affärssystem. Genom att inte ha några lokala installationer, elimineras arbete och problem kopplat till den dagliga driften.
Hur vet du då vad du får när du väljer att byta till ett molnbaserat affärssystem?
Den enklaste lösningen för dig som kund kan tyckas vara att utgå från nuvarande affärssystem och välja den molnbaserade varianten av samma system. Det är emellertid inte så lätt att flytta gammal kod till en ny programvara. Resultatet blir vanligtvis en sämre fungerande variant av den serverbaserade lösningen, och ett system skrivet för utvecklaren snarare än som stöd för användaren.
Behov och krav i våra kunders omvärld ändras, vilket även gör att kraven på systemstöd ändras efterhand som utvecklingen görs. Dessutom är tekniken som krävs för att bygga en lösning på egen server respektive molnbaserat olika, vilket gör att det ofta bara är runt 20 procent av koden som går att återanvända.
Om ett utvecklingsteam sitter instängda i flera år för att du ska få en lösning med full funktionalitet, vad kan du då förvänta dig av kvaliteten på den färdiga tjänsten?
När vi ska flytta funktionalitet mellan system är det lätt att missa funktionaliteten som finns mellan raderna. Det vanligaste är att långt ifrån alla ursprungliga krav och behov från kundsidan avseende det äldre systemet finns dokumenterade. Buggar som utvecklingsteamet redan löst några år tidigare får ofta nytt liv när ett befintligt system lyfts från server- till molnlösning, eftersom funktionalitet som bygger på gammal teknik då trycks in i en ny leveransmodell.
En ren molnlösning
Med en inkrementell leverans finns möjlighet att lösa ett behov åt gången. Genom att börja med att färdigställa en funktion som fungerar så som den är, går tjänsten att använda direkt.
När tjänsten därefter utökas med inkrement lägger utvecklingsteamet till små ändringar, exempelvis ett extra värde eller ett extra inmatningsfält. På så sätt kan utvecklingsteamet jobba agilt och kontinuerligt tillföra hög kvalitet även tidigt i projektet.
Det är då möjligt att successivt följa utvecklingen vid flera delleveranser och därför lättare för dig som kund att se vad du får. Visserligen kan funktionaliteten till en början vara begränsad, men samtidigt tar det tid för din organisation att ta till sig ett nytt system. Fördelen är att du kan passa på att lära känna det nya systemet gradvis. Eftersom tjänsten lanseras tidigt, får du som kund också möjlighet att tidigt vara med och påverka den fortsatta utvecklingen.
Visma.net är ett rent molnbaserat affärssystem med en funktionell bredd som innebär att vi är ledande bland de större affärssystemen på den nordiska marknaden. Genom att redan från början ha definierat behovet och fokusera på den lösning våra framtida kunder vill ha, kan vi successivt lägga till funktionalitet och design som marknaden efterfrågar.
Vill du se hur ett helt molnbaserat affärssystem ser ut? Anmäl dig till ett kostnadsfritt webbinar, så visar vi dig!