Publika molntjänstleverantörer som Microsoft Azure och AWS har alltid varit debatterat inom offentlig sektor. Det finns bland annat en oro för hur personuppgifter kommer att skyddas när leverantören inte följer dataskyddsreglerna i Sverige och EU. Den senaste tiden har det även pratats om att allt fler globala aktörer som Dropbox börjat gå över till egen drift. Problemet uppstår när kommuner tillämpar samma resonemang för Visma PubliTechs mjukvara, trots att den inte finns – och aldrig har funnits – i ett publikt moln. Man kan med andra ord inte dra alla molnlösningar över en kam.
“Genom att välja Vismas privata moln har du redan en lokal drift, samtidigt som du har fördelarna med molnet i form av automatisering och skalbarhet.”
– Kommuner kan inte jämföra sig med ett globalt mjukvaruföretag som driftar sin egen lösning. En kommun är ingen leverantör av mjukvara, och väljer de egen drift så är det inte deras lösning, utan vår. Dessutom är våra program och vårt privata moln utvecklade hand i hand med kommuner och regioner – just för att de inte velat använda publika molntjänster, säger Björn Nordle, molnexpert på Visma PubliTech, som efterfrågar en mer nyanserad bild.
Eftersom Vismas lösningar är designade för att köras i ett privat moln finns det inga fördelar med egen drift, inte ens för stora kommuner som har kapaciteten. Björn Nordle menar att genom att välja Vismas privata moln har du redan en slags lokal drift, samtidigt som du har fördelarna med molnet i form av automatisering och skalbarhet.
– Den som vill kan ta bilen till Växjö och knacka på vårt datacenter. Vi har redan uppfyllt syftet med tillgänglighet och säkerhet med råge, säger han och fortsätter:
– Vårt fokus framåt är Vismas privata moln. Det går inte att dela upp drift och utveckling och samtidigt driva våra processer framåt i dagens läge. Vi jobbar hela tiden för att ha kortare ledtider för nya funktioner och att arbeta närmare de som faktiskt använder systemet. När offentlig sektor väljer lokal drift för sina HR, löne- och ekonomisystem bromsar det vår gemensamma utveckling. Kommuner behöver drifta lösningen hos oss för att vi ska hänga med i utvecklingen.