Visste du att den första datorprogrammeraren var en kvinna? På 1840-talet tog Ada Lovelace fram vad som anses vara världens första maskinalgoritm. Idag är techbranschen övervägande mansdominerat.
En av nackdelarna med för få kvinnor inom techbranschen är att det kan påverka produktionen av produkter anpassade för kvinnor i samhället. Ett exempel är ansiktsigenkänning som visat sig fungera bättre på män än på kvinnor. Forskning visar även att organisationer med mångfald bland de anställda både leder till mer kreativa team och ökar resultaten.
Fyra av tio kvinnor under 30 år är intresserade av att arbeta inom IT
Det visar undersökningen Unga kvinnor och Sverige 2020, som genomfördes av Insight Intelligence, Microsoft, CGI, Bredband2 och Linköpings universitet, bland 1000 kvinnor i Sverige mellan 16-30 år.
Undersökningen visade även endast 12 % upplever att information och annonser kring
it-utbildningar riktar sig till dom och att 90 % av kvinnorna saknar kvinnliga förebilder inom IT. Utan kvinnliga förebilder kan det vara svårt att föreställa sig arbeta i en industri som främst förknippas med män. Fler kvinnliga förebilder inom tech kan hjälpa till att skifta perspektivet från en stereotypiskt mansdominerad bransch till en mer jämställd.
Vi frågade en av våra kvinnliga medarbetare, Isabella Giös som nyligen tagit masterexamen inom UX med en bakgrund inom IT och media, och som nu arbetar som UX designer på Visma Consulting, varför hon valde en karriär inom tech och hur hon tror att arbetsgivare kan locka fler kvinnor till IT-branschen.
”Jag har alltid varit intresserad av digitala tjänster, till exempel vad som gör något till en bra applikation eller hemsida. Det var det som drog mig till yrket som UX-designer, det är ett sätt att arbeta för att underlätta människors liv i en digitaliserad värld. Det finns otroligt många vägar att gå inom tech och det är ett ständigt föränderligt område där kunskaper delas och kombineras för att skapa värde i många led.
Jag tror att synlighet är viktigt, både genom att visa de kvinnor som jobbar inom mer välkända roller såsom utvecklare men även att visa bredden av roller som finns så att fler kan se möjligheterna inom tech. Olika perspektiv och människor behövs, och det är viktigt att se sig själv representerad.”
Visma är stolt samarbetspartner till organisationer för kvinnor inom tech
Visma samarbetar med flera organisationer som främjar kvinnor inom teknik och tillsammans arbetar vi för en mer mångsidig industri. Strax innan årsskiftet hade vi DataTjej, en ideell organisation för kvinnor och icke-binära intresserade av IT och data, på besök på Vismas kontor i Stockholm. Dom förklarade bland annat hur UX-designers arbetar, vad de önskar att utvecklare visste och deltagarna fick testa på att utvärdera design med fokus på slutanvändarens behov.
En annan organisation som Visma är stolta att samarbeta med är Women in Tech, ett initiativ som uppmuntrar kvinnor att välja en karriär inom media och teknik, och att få dem som redan är i branschen att stanna kvar. Genom konferenser och meetups säkerställer organisationen att det finns ett forum för kvinnor att mötas och utbyta tankar och idéer kring teknik.