Våra projektledare tycker om att ha ordning och reda och med Episerver DXP, Episervers molnbaserade lösning, får de just det. Det finns en process med ett antal färdiga steg att gå igenom vid migrering av webbplatser till molnet, där Episerver är ett stöd för oss som partner genom hela resan.
När avtalet är tecknat genomförs 4 huvudsteg:
- Uppstart
- Flytt
- Tester
- Go Live
1. Uppstart
Onboarding
Uppstarten inleds med ett onboarding-möte där vi träffas tillsammans med Episerver och går igenom allting som är viktigt för er lösning. Vi får tillgång till de miljöer vi ska arbeta med, tillgång till lösenord och vi får
en default-url.
Cloud accelerator package
Episerver kan också tillhandahålla något som kallas för en Cloud Accelerator. Det innebär att ni kan få lite extra stöd och framförallt utbildning i hur man arbetar med DXP.
Portal
Vi får även tillgång till den portal vi ska arbeta i. Det är en portal som vi som partner arbetar i när vi ska göra installationen för er räkning.
Under uppstartsfasen tittar vi även på…
…integrationer och vad det får för konsekvenser, om det är
brandväggar som ska öppnas och om vi måste ta hänsyn till
säkerhetsaspekter. Vidare tittar vi på om koden vi har är anpassad för
molnet, och vi påbörjar också en flytt av de skarpa url:er som vi
kommer att arbeta med.
2. Flytt
Kod, databas och Blobs flyttas och anpassas för molnet
Går vi sen över till flytten så kommer vi till vårt praktiska arbete. Vi sätter upp webbsajten, vi tittar på att flytta kod, vi tittar på att flytta Blobbar – lite förenklat bilder som vi pratar om.
Vi går även igenom den tekniska lösningen för att identifiera eventuella delar som inte stödjer molndrift, och vi säkerställer versioner av Episerver (cms, find etc.) för att bekräfta stöd för molnet. Vidare utför vi kodanpassningar (eventhantering, storage, ev. warmup osv.) och vi utför dessutom en licensinventering.
Rutiner för deployment sätts upp
Vi tittar också på deployment-procedurer – hur vi bär oss åt när vi ska göra en installation. Idag sker det i väldigt stor utsträckning maskinellt. När utvecklaren är klar och vi testar att en funktion fungerar så trycker hen på en knapp och då sker en automatisk flytt av all kod till DXP. Det gör det säkert eftersom att inga manuella handgrepp är involverade i när filer ska flyttas från en utvecklingsmiljö till en produktionsmiljö.
3. Tester
Tester och eventuellt innehållsarbete
Nästa steg är en test- och valideringsfas. Det är en fas både för er och för oss där vi tittar på att webbplatsen fortfarande fungerar som den ska. Fungerar det på samma sätt i den nya miljön som det gör i den befintliga miljön ni sitter i sen tidigare? Fungerar integrationerna som de ska göra? Går det att publicera innehåll som det är tänkt? Alla de bitarna tar vi i test-och valideringsfasen.
Domänhantering slutförs
Arbetet med domhänhanteringen slutförs på Episervers sida. De förbereder sig så långt det är möjligt med att se till att den domän och de
url:er ni arbetar med kommer att fungera den dagen ni går live.
4. Go Live
Slutlig flytt av innehåll
Sista steget är att vi går live. Då sker framförallt en flytt av det innehåll som då är skarpt. Sen dess att processen började har innehållet på er webbplats förmodligen förändrats en del. Vi behöver därför se till att vi synkroniserar in det innehållet som är aktuellt på just den dagen vi ska gå live.
Genomgång av checklistor
En mycket viktig del av den här processen är att gå igenom ett antal checklistor. Episerver har checklistor som dem går igenom och kontrollerar, det kan vara att övervakningen fungerar, att cache-hanteringen fungerar, att content delivery network som är uppsatt fungerar, att backupen fungerar och att DNS:erna är uppsatta. Episerver har också ett antal punkter som de ger till oss och vi har också ett antal punkter som vi själva arbetar med för att säkerställa att sajten är redo att gå live. Fungerar det till exempel att skicka mail från webbplatsen? Det är typiskt en sådan sak vi säkerställer att det fungerar.
Beslut go – no/go
När alla checklistor har gåtts igenom sker ett formellt beslut gällande om vi ska gå live.
Ompekning –> Live!
När det är klart pekas DNS:en om och därefter är ni live.
Funderar ni på att flytta er webbplats till molnet?
Besök gärna vår hemsida och upptäck fördelarna med att flytta er webbplats till molnet. Där kan du även se våra aktuella erbjudanden.
Visma har genomfört ett flertal migreringar och hjälper er gärna.
Läs också:
5 anledningar att välja Azure som driftplattform för Episerver CMS
Migrera till molnet – 4 steg för att komma igång