Statsvetare, proffstyckare, samhällsdebattör, pr-konsult, författare, digitaliserings-ivrare och småföretagare. Och då har vi ändå bara skrapat på titelytan. Visma Advantage tog en kaffe med en Almedalsveteran som älskar ny teknik och förespråkar lösningar inom politik och näringsliv – det sistnämnda trots att han lever sitt liv i opposition med de flesta.
Sverige har gått från bondesamhälle via industrisamhälle till informationssamhälle, för att nu landa i det digitala samhället som hela Almedalen talar om. Vilka likheter och olikheter ser du med tidigare övergångsperioder och vad kan vi lära av dem?
Det är ett paradigmskifte. Vi talar om en ny och fundamentalt annorlunda struktur, där de gamla strukturerna är djupt ineffektiva eller helt enkelt inte längre fungerar. Och där människor som rör sig i de gamla strukturerna inte förstår människor i de nya strukturerna. Utmaningen ligger i att bygga en bro – en bro alla kan använda för att lämna det gamla och välkomna det nya. Här måste politiken och näringslivet samarbeta.
Låt oss säga att du fick bli copywriter för en dag, med uppdrag att sälja in digitaliseringen hos små och medelstora företag, vad skulle du kalla den? Finns det med andra ord ett bättra namn på digitaliseringen?
Det är en intressant fråga, som jag måste fundera på och återkomma till. Men det får mig också att tänka på min kära hustru, när hon jobbade på TCO antog hon en redig utmaning. Uppdraget var i teorin enkelt: uppfinn eller identifiera ett ord som sammanfattar alla de utmaningar som barnfamiljer möter i sin vardag, där dagislämningar ska samsas med leverans på jobbet och skjuts till fotbollsträningen. För att bara ta några exempel. De lyckades. Ordet ”livspussel” är i dag etablerat.
Ny teknik en förutsättning för livsstilen
Två gånger om året genomför vi affärsbarometern, en av landets största undersökningar av SME-företags framtidsutsikter. Nu i vår angav hela 50 procent av företagarna att de tror på ökad försäljning under hösten. Vad kan göras för att mindre bolag ska fortsätta se så positivt på framtiden?
Alla politiker pratar om småföretagare och dess betydelse. Det är som en del av den moderna katekesen. Som morgonbönen. Men det är långt ifrån alla som ”walk the talk”. Generellt kan politikerna bidra med att skapa stabila, och förhållandevis förutsägbara, förutsättningar för mindre bolag. Större bolag å sin sida kan göra sina inköp på ett sådant sätt att de ger möjligheter för små och medelstora bolag att fungera som leverantörer. På så sätt kan större bolag hjälpa till att bygga de mindre.
”Det betyder allt. Jag har i hög grad byggt min karriär på att jag kan arbeta var jag än befinner mig” /Stig-Björn Ljunggren om digitaliseringen.
Vad betyder digitalisering för dig?
Det betyder allt. Jag har i hög grad byggt min karriär på att jag kan arbeta var jag än befinner mig. Vare sig jag sitter hemma eller reser så kan jag inhämta information, skriva och leverera texter. Jag var en av de första som hade fax. Man skulle faktiskt kunna säga att jag är organiskt sammanvuxen med ny teknik. Jag var ute på nätet och reggade Ljunggren.com redan 1990… nånting. Det var Oscar Swartz på Bahnhof som tipsade mig om att jag borde ta den innan någon annan stal den adressen. Han sa att alla kommer ha en hemsida framöver. Jaha, sa jag. Och det är min hemsida än i dag.
Prova 1 månad gratis!
Hos Loopia kan du registrera webbadressen som du alltid velat ha! Vi på Visma Advantage erbjuder 60 inköpsavtal med starka rabatter och vassa villkor hos 6o leverantörer, inte minst hos Loopia. Spara tid och pengar genom att göra dina inköp i vår inköpsportal. Just nu kan du prova oss utan kostnad i en månad.