Enligt rapporten Koll på lön 2023 är de allra flesta nöjda med sitt yrkesval. 2022 var andelen mycket eller ganska stressade 83 procent, i år 73 procent. Det är glädjande siffror, även om det fortfarande finns saker som kan bli bättre. Här är fyra utmaningar som ni som jobbar med lön svarat att ni har.
Mycket jagande
En stor tidstjuv för många lönekonsulter är att jaga underlag som tidrapporter och attester. Förståelsen från organisationen saknas, enligt många som jobbar med lön.
Nya lagar och regler – och många undantag
Olika kollektivavtal, lagändringar och regler är också en utmaning. Lagar och avtal förändras ständigt och programmen har inte ett tillräckligt stöd digitalt, vilket leder till egna beräkningar och manuellt arbete. Det finns också många undantag från olika regler och “specialare” som måste lösas, samtidigt som många faktiskt lyfter fram dessa utmaningar som det roliga med yrket.
För lite automation
Manuella processer överlag stressar och är en tidstjuv för många av de som svarat på undersökningen. Man efterfrågar fler digitala kontrollfunktioner för återkommande processer och komplicerade avtal. Tiden går åt till att lösa olika saker manuellt – när man egentligen vill använda den till att förbättra lönearbetet på företaget eller kommunen.
Ensamt arbete och stort ansvar
Fortfarande har drygt 25 procent enbart lön som en del av sina arbetsuppgifter. Där ser vi också att stressen att göra ett bra arbete ökar. Många efterfrågar ett nätverk, man är ensam i sin roll samtidigt som man har ett stort ansvar. Enligt semesterlagen har vi rätt till fyra veckors sammanhållen semester på sommaren. Trots det visar vår undersökning att just sammanhängande semester är en utmaning för många inom löneyrket. Vem ska göra jobbet när man är sjuk eller har semester?