Företagarna och Grant Thornton höll ett seminarium i Almedalen med rubriken ”Vi är framtiden, låt oss bestämma – Framtidens entreprenörspolitik”. De flesta politiska ungdomsförbund fanns i panelen och skillnaderna blev tydliga.
Alliansens ungdomsförbund ville se sänkta arbetsgivaravgifter, lägre bolagsskatt, flexiblare arbetsmarknadsregler och en enklare variant av aktiebolag. Alla ska i princip födas med f-skatt, för att spetsa till det, och vi kan lära av företagarpolitiken i bland annat Estland, Danmark och Kanada. SSU och Grön Ungdom betonade å andra sidan det som fungerar väl idag.
Paneldeltagarna:
Evelina Robertson, Centerpartiets ungdomsförbund (CUF)
Oliver Björklund, Grön ungdom (GU)
Felix Arnstedt, Kristdemokraternas ungdomsförbund (KDU)
Helena Nanne, Moderna ungdomsförbundet (MUF)
Niklas Säwén, Socialdemokratiska ungdomsförbundet (SSU)
Anna Horn, Liberala ungdomsförbundet (LUF)
Företagarklimatet idag
Seminariet leddes av Företagarnas Günther Mårder. Han inledde med en tillbakablick:
– För 100 år sedan var Sverige inget bra företagarland. Men politiska reformer ändrade på det och under de efterföljande 20-30 åren startades många av de svenska storföretagen. Idag däremot, är det i småföretagen som jobben skapas. Om ytterligare 100 år, när vi står här i Almedalen, hur kan vi göra en ännu bättre resa? Hur kan vi befästa Sveriges roll som ett ännu bättre företagarland? Det ska vi prata om idag.
Har Sverige ett företagarklimat i världsklass?, var första frågan.
– Nej, det på tok för mycket pappersarbete, sa Evelina Robertson, CUF.
Oliver Björklund, GU:
– Ja, egentligen har vi det. Sverige hamnar på plats 9 i en mätning och svenska företag har också hög överlevnadsgrad.
Felix Arnstedt, KDU:
– Ja, eftersom vi har entreprenörer i världsklass. Men det är för mycket regelkrångel.
– Nej det är för högt skattetryck och mycket regelkrångel, tyckte Helena Nanne, MUF.
Niklas Säwén, SSU:
– Ja men det kan alltid bättre.
Anna Horn, LUF:
– Nej men det ska bli bättre.
Tre nej, ett nja och två ja. Ni som sa nej, kan ni utveckla lite?
Evelina Robertson, CUF:
– Det är för svårt att ta steget och våga satsa. Vi vill ha ingångsföretag, en enklare version av företag med upp till 250000 kronor i omsättning per år. Momsen kan schablonbeskattas direkt för att minska krånglet.
Helena Nanne, MUF:
– Dels handlar det om lagar för företag som vill växa, dels om för många tillstånd och blanketter. Det ska vara en väg in!
Anna Horn, LUF:
– Jag håller med men det är för höga skatter, ett lapptäcke. Jag vill se ett enhetligt skattesystem, exempelvis enhetlig moms och avdragsrätt.
Vilka system, regler och goda idéer kan vi stjäla från andra länder? Vilka länder är föredömen?
Evelina Robertson, CUF:
– Kanada är ett föredöme inom innovation och nära koppling mellan företag och utbildning.
Oliver Björklund, GU:
– I Danmark är det lättare att handla med andra länder – vi skulle givetvis kombinera med krav på gröna transporter.
Felix Arnstedt, KDU:
– Tyskland kräver lägre aktiekapital för att starta aktiebolag. I Sverige är det ju 50 000, helt onödigt. Och deras arbetsmarknadsregler är bättre.
Helena Nanne, MUF:
– Danmark, för deras arbetsmarknadsregler och skattetrycket. Baltiska länderna, särskilt Estland. De har ingen bolagsskatt på vinst som inte delas ut.
Niklas Säwén, SSU:
– Lär av historien och av hur vi byggt upp välståndet. Kombinera ekonomisk tillväxt med rättvis ekonomisk fördelning. Det är viktigt för företagandet att det också finns bostäder och förskolor och rätt kompetens för rekrytering. Vi ska bygga vidare på det vi vet fungerar.
Anna Horn, LUF:
– Estland, för deras skatter och fokus på digitaliseringen, men också Danmark och Tyskland.
Den viktigaste framtidsfrågan för företagare
Sedan fick panelen svara på vilken som är den enskilt viktigaste framtidsfrågan för företagandet. Många svarade att det är kompetensförsörjningen och att företagen måste ha råd att anställa, samt att arbetsmarknadslagstiftningen måste reformeras.
Niklas Säwén, SSU, svar skiljde ut sig:
– Jag tror generellt att en stark välfärd är viktigt också för företagare. Jag vänder mig emot en flexiblare arbetsrätt och inskränkta sympatiåtgärder. Det system vi har ger fred på arbetsmarknaden. Man kan kombinera både schyssta villkor för företagare och välfärd.
Anna Horns, LUF, kommentar på det fick en spontan applåd.
– Företagarna skapar välfärden! Därför måste de ha goda förutsättningar. Jag värnar om den svenska modellen men facken har idag för stor makt mot de små företagen.
Fler företagare
Sista frågan från Günther Mård var: Om 20 år, kommer andelen företagare att ha ökat? Ja, svarade de flesta, om bara politiken ger rätt förutsättningar. Men företag behöver också växa och utvecklas. Inte bara startas.
– Lösningen kanske inte är vi har fler än företag än idag. Lösningen kanske är att vi har fler framgångsrika företag, sa Günther Mårder.