Blogginlägget är skrivet av Tim Silverpanda, BI-specialist på Visma bWise AB.
Mer effektivitet med Qlik Sense
Den kanske vanligaste fällan att hamna i både som utvecklare och beställare är att man i alltför hög grad vill återskapa det man redan har i QlikView och göra samma sak i Qlik Sense. Det finns förstås ett visst värde i att utforma sin Qlik Sense-applikation på ett sätt som gör att QlikView-användare känner igen sig, speciellt om merparten av användarna är nöjda med den befintliga lösningen. Men kanske gör man sig själv en otjänst om man går in med detta synsätt. Risken är att man kan missa många av de nya möjligheter och alternativa lösningar som Qlik Sense faktiskt erbjuder.
Det som var modernt och kändes som det bästa alternativet tidigare kanske inte alls är lika modernt och aktuellt idag. Den gamla otydliga grafen över var i landet man säljer mest kanske gör sig mycket bättre som ett faktiskt kartobjekt, ett av de många områden där Qlik Sense erbjuder mycket fler alternativ än sin föregångare.
Nyckeln ligger i, som med så mycket annat, att hitta en bra balans mellan vad som är nytt och vad som känns tryggt.
Använder du QlikView idag och överväger att byta till Qlik Sense?
Less is more
En annan uppenbar skillnad mellan Qlik Sense och QlikView är man skalar ner sin applikation sett till det visuella, det som faktiskt ska presenteras. Detta gör Qlik Sense till ett smidigare och tydligare verktyg där man således koncentrerar varje flik till att bara presentera ett fåtal utvalda objekt, nyckeltal och urvalsmöjligheter åt gången.
En utmaning kan vara att man tänker att väsentliga data ska gå förlorad om man inte har med allt som man har haft med innan. Det man får ha i åtanke och kan argumentera för är att det i gengäld blir det tydligare och mindre risk att man missar viktiga data som tidigare försvunnit i mängden.
Identifiera och fokusera på vad som faktiskt är mest väsentligt, genom dialog och testning. Våga rensa i applikationen, det är inte konstigare än att man får lägga upp på nytt om det visar sig vara ett felaktigt beslut att stryka just det objektet.
Hur börjar man?
Gör en specifikation på vad som fungerar bra i din nuvarande QlikView-lösning. Fundera över följande frågeställningar:
- Vad är man mest nöjd med?
- Var i applikationen lägger man mest tid?
- Vilka är de vanligaste valen man gör (sett till urval och filter)?
Kan man som utvecklare och användare identifiera en specifik flik eller ett enskilt objekt som man vet uppskattas och används mycket så har man en bra grund att bygga sin nya Qlik Sense-applikation. Oftast är det enklare objekt som stapeldiagram eller raka tabeller som sticker ut som det som används mest. Börja med igenkänningsfaktor, över tid kan ni bygga vidare med nya mer avancerade objekt och visualiseringar.
Den bästa approachen är att föra en dialog mellan användare och utvecklare kring vilken information gynnas av att visas tillsammans och vilken information klarar sig bra på egen hand.
Gör om gör rätt
Den sista och kanske viktigaste lärdomen är den grundläggande frågeställningen om man verkligen ska se det som att man flyttar en befintlig applikation eller miljö till Qlik Sense. En approach är att man faktiskt börjar om och tar ett omtag. En övergång till Qlik Sense är en sällan skådad chans att städa upp och filtrera bort och förbättra sådant som är gammalt, oanvänt och svårtolkat.
Det kan låta som en semantisk skillnad men inställningen betyder mycket och kan ingjuta mer entusiasm och positivitet kring hela processen, som annars kan kännas krävande och omständlig. Även ur ett rent ekonomiskt perspektiv så kan det faktiskt ofta vara mer tidseffektivt att bygga om en applikation än att i detalj försöka återskapa gamla, utdaterade lösningar.
Och då har vi inte ens gått in på alla de nya möjligheter Qlik Sense erbjuder med snillrika tilläggspaket, webbaserade mash-up-lösningar eller självlärande AI, men det får bli temat för ett framtida inlägg.
Vi hjälper er med processen
Som vi har tagit upp i detta inlägg så kan ni alltså behålla allt det som fungerat utmärkt med er nuvarande lösning samtidigt som ni får möjlighet att nå ut på helt andra sätt med nästa generations BI-plattform. Om du upplever att ni behöver hjälp med att ta nästa steg i er flytt över till Qlik Sense – ta kontakt med oss på Visma bWise så svarar vi på dina frågor och hjälper dig vidare.
Blogginlägget är skrivet av Tim Silverpanda, BI-specialist på Visma bWise AB.