Factoring är egentligen ett samlingsbegrepp för de olika tjänsterna. Köp och belåning av fakturor. Det handlar om att överlåta kundfordran till ett factoringbolag som då istället betalar ut pengarna direkt till den ursprungliga fordringsägaren. Fakturan betalas sedan av kunden direkt till factoringbolaget. Det går både att sälja fakturor eller belåna dem. Vad är då skillnaden mellan dessa former och vad ska man ta hänsyn till när man väljer?
Vill ni sälja enstaka fakturor eller hela reskontran?
- Handlar det om enstaka fakturor? Kanske då och då men inte alla och alltid. Då är fakturaköp att föredra. Ni väljer själva vilka fakturor ni vill sälja och när ni vill sälja dem.
- Handlar det om alla företagets fakturor kallas det för fakturabelåning. Då utgör hela reskontran säkerheten.
Hur snabbt vill ni ha pengarna?
- Vid fakturaköp betalas 100 % av beloppet ut samma dag (minus avtalad provision)
- Vid fakturabelåning betalas 60-80 % ut till dig samma dag, resterande (minus avtalad räntesats) då din kund betalar fakturan.
Hur hög limit ska man ha?
Limit anger hur mycket kapital ett företag får ha utestående hos factoringbolaget. Dvs hur mycket pengar som max kan betalas ut under samma perioder. Vid 30 dagars fakturor brukar årsomsättningen / 10 vara rimligt för att täcka in eventuella fakturor som går över tiden. Limiten är alltså inget som företaget bestämmer själva, det avgör factoringbolaget och styrs av hur hög risk som kan tas på just det specifika företaget.
Vad är det för limitavgifter?
- Vid fakturaköp blir det ingen limitavgift, det är inbakad i priset.
- Fakturabelåning har separat limitavgift som betalas årsvis i förskott oavsett om ni kommer att nyttja krediten eller ej. Limitavgiften ska täcka kapitalkostnaden som factoringbolaget reserverar för er kredit.
Vad kostar factoring?
Det finns flera faktorer som avgör priset för factoring. Till att börja med görs en kreditprövning och genomgång av företaget av en kredithandläggare för att säkerställa att factoringbolaget vill göra affärer tillsammans med företaget. Priset kan sedan justeras både upp och ner beroende på verksamhet mm. Priset speglar den risk factoringbolaget tar i varje enskild affär.
Fakturaköp är den vanligaste formen
I dag är fakturaköp den absolut vanligaste finansieringsformen hos Visma, men båda alternativen finns. Vi hjälper er att se över er verksamhet och möjligheter för att se vilken form som passar er bäst. Nedan finns tre fördelar med att välja fakturaköp:
- Flexibilitet: Fakturaköp är flexiblare då ni väljer vilka fakturor som skall säljas, Fakturabelåning skall hela reskontran belånas via oss.
- Snabbhet: Fakturaköp ger dig snabbare access till dina pengar, fakturabelåning ger dig “endast” 60-80 procent av kapitalet initialt och resterande när din kund betalar fakturan.
- Pris: Fakturaköp är dyrare men ni vet vad det kommer kosta och endast rörliga kostnader. Fakturabelåning är billigare men vad det kostar beror på när din kund betalar faktura (ni betalar för nyttjad kredit) samt att ni får en fast kostnad initialt för limit avgiften.
Blir det en annan logga på fakturan?
Nej! Din kund kommer fortfarande att uppleva att fakturan kommer från er. Ni sänder över fakturorna till Visma med hjälp av en virtuell skrivare. Fakturan har samma utseende som innan men ett annat bankgiro nummer.
Det är lätt att komma igång med factoring, och föreställ dig vad pengar direkt och inte om 20-30 eller 40 dagar skulle kunna innebära för er.