Tillbaka till huvudmeny

Vismas Graduates berättar: Så startade vi karriären som systemutvecklare

Under hösten 2020 klev Lucas och Jonathan på Vismas Graduate Program, runt hörnet väntar tillsvidareanställning som systemutvecklare. Nu berättar de om sina viktigaste lärdomar från starten på Visma och det spännande Graduate projekt de genomfört.

Möt Lucas och Jonathan
Lucas Bornegrim heter jag och är 23 år och är född och uppvuxen i Uppsala. Innan jag började plugga så jobbade jag som butikssäljare, det var otroligt roligt och lärorikt men jag har alltid varit teknikintresserad och bestämde mig därför att söka till systemvetenskapsutbildningen på Uppsala universitet där jag tog examen sommaren 2020. Under mina universitetsstudier så jobbade jag deltid som fullstack-utvecklare när det fanns tid utöver plugget. På fritiden så håller jag både på med sport och e-sport när jag inte umgås med min flickvän och vänner. Om jag skulle ha en superkraft skulle det självklart vara en real-life “ctrl-z” knapp. Det finns alltför många situationer där jag hade önskat att jag hade haft en sådan och hade nog gjort mig själv en otjänst om jag hade önskat mig någon annat…

Jonathan Olsson, 24 år, uppvuxen och för tillfället bosatt i Enköping. Sitter inne på en kandidatexamen från det systemvetenskapliga programmet vid Örebro universitet. Innan systemutveckling blev en heltidssyssla så arbetade jag som hantverkare och bartender. Men kod var roligare än både skruvar och flaskor, så jag hamnade här. När jag inte debatterar tabs over spaces så hittar du mig troligtvis på gymmet, eller promenerandes med hörlurarna i, lyssnandes på sådan där konstig elektronisk musik. Om jag skulle ha en superkraft skulle det vara att kunna rena vatten, så att hela världen en dag kan spola dricksvatten i sina toaletter! 

Jonathan till vänster och Lucas till höger.


Vad ska nuvarande studenter förvänta sig från arbetslivet?
Som student förväntar man sig att man kommer behöver lära sig mycket innan man kommer ut i arbetslivet. Att man behöver vara kompetent, att ha lärt sig tillräckligt INNAN man väl kommer ut och börjar sin nya tjänst. Detta är helt fel.

Givetvis är den kunskapen man samlat på sig under studietiden viktig. Det är ju trots allt den till mycket att du faktiskt lyckats landa din nya tjänst. Men ute på din nya arbetsplats finns med största sannolikhet redan den kunskapen, och till råge på allt, med många fler års erfarenhet bakom den. Det är den vi vill åt!

Som student kommer du främst inte in i arbetslivet för att erbjuda kunskap, du kommer för att skörda den. Det var något vi lärde oss väldigt tidigt. Därute finns det kunskap, det finns resurser. Lär dig att ta tillvara på dessa så kommer man utvecklas otroligt mycket och väldigt snabbt inse att den där oron man hade, om den ”rätta” kompetensen var helt obefogad.

Vad har tiden som Graduate innefattat?
Graduate Programmet sträcker sig över 6 månader och fokus ligger på att genomföra ett projektarbete för att ge nyutexaminerade praktisk kunskap kring hur det funkar att arbeta i ett riktigt projekt. Vår första uppgift som Graduates var att utveckla en platsbokningstjänst som skulle underlätta när personalen börjar återgå till kontoret. Det är en tjänst där anställda på Visma kan gå in och boka en plats på kontoret åt enbart sig själv eller välja att ta med kollegor i bokningen. Som administratör av tjänsten kan hen reglera maxantalet på kontoret vilket skapar flexibilitet vid eventuella ändringar från Folkhälsomyndigheten gällande restriktioner för hemarbete.

Tjänsten är inte så tung rent teknisk utan fokus har mer legat på att få till en bra användarupplevelse. Förutom att utveckla själva applikationen har en stor del av projektet gått ut på att navigera oss inom organisationen, be om hjälp och tips från rätt personer och att förstå sig på utvecklingsprocesser och verktyg. Detta har inte nödvändigtvis varit limiterat till den svenska vingen i Visma-koncernen, stundtals har vi fått jaga rätt på produktägare i Rumänien, systemadministratörer i Oslo eller DevOps-ansvarig i Litauen. 

Varför ska nyutexade söka sig till Visma? 
Som nyexaminerad borde man söka sig till Visma för att:

  1. Det läggs väldigt mycket resurser på nyexaminerade i form av utbildningar, föreläsningar och annan kompetensutveckling.
  2. Trevliga och hjälpsamma kollegor som inte har några problem med att hjälpa Graduates med en hel drös dumma frågor på traven.
  3. Man uppskattar arbetsuppgifter som utmanar, för att man vill utvecklas. 

Vi tror att de flesta människor hade trivts på Visma men de som älskar att ta för sig och utmana sig själv till att blir bättre kommer att trivas extra bra!

Vill du precis som Lucas och Jonathan få en kickstart i karriären? Ansökan för Graduate Programmet 2021 har öppnat!

Klicka här för att komma till ansökan

Vad är Vismas Graduate Program?
Vismas gemensamma Graduate Program syftar till att få in rätt kompetens i Visma och erbjuda dig som nyexaminerad en fantastisk start på karriären. I vårt gemensamma program kommer du att få möjlighet att knyta värdefulla kontakter runt om i koncernen. På Visma har vi stort förtroende för juniora talanger. Vi är övertygade om att du som nyexad har mycket att tillföra vår koncern, likväl som att du hos oss får möjlighet att arbeta nära seniora och kompetenta ledare och kollegor som kan bidra till din utveckling.