Tillbaka till huvudmeny

Women in Tech: Mångfald i tech-branschen kommer inte av sig självt

Inför Women in Tech passar vi på att reflektera kring mångfald och inkludering i tech-branschen tillsammans med Maria Wallenthin. Maria jobbar som teknisk projektledare och förvaltningsledare på Visma Consulting och har en förkärlek för backend-programmering.

Inför Women in Tech passar vi på att reflektera kring mångfald och inkludering i tech-branschen tillsammans med Maria Wallenthin. Maria jobbar som teknisk projektledare och förvaltningsledare på Visma Consulting och har en förkärlek för backend-programmering (C# .NET och databaser MS SQL och Oracle).

Varför valde du en karriär inom tech?

Så länge som jag kan minnas så har jag haft ett intresse för teknik. När jag var fem år var drömyrket att bli tornkranförare. Dock ändrade jag mig snart och bytte ut den drömmen mot att bli pilot. Som barn lekte jag med el och kopplade ihop begagnade ficklampor, lampor och andra komponenter. I början på 80-talet kom den första PC:en och när jag var tonåring hade vi en dator i hemmet. På den tiden kunde man inte göra så mycket mer än att spela lite lättare spel på datorn. Min nyfikenhet drog mig till att utforska hur jag skulle kunna säkerställa att jag inte dog i spelet, vilket ledde till att jag började skriva kod.

Tech var något som jag naturligt drogs till, något ofrånkomligt helt enkelt.


Maria har varit intresserad av teknik så länge hon kan minnas. Här testar hon på att ta en helikopter ut för en flygtur.

Hur kan arbetsgivare få större mångfald i tech branschen?

Som med alla underrepresenterade grupper så behöver man aktivt inkludera genom att bjuda in till olika forum, tänka brett och normkritiskt. Reflektera kring hur platsannonser skrivs, söker ni undermedveten någon som liknar er själva? Får alla komma till tals under möten? Tar vi för givet vem som kan mest?

Eftersom det finns en norm att teknik är för killar så hittar inte alltid tjejer ett sammanhang där de kan prata och utforska sitt tekniska intresse. Därför är det viktigt att tjejer introduceras till de tekniska ämnena tidigt. Idag finns till exempel Hello World som Visma är engagerade i, där barn och ungdomar får prova på programmering och där man strävar efter att hälften av deltagarna ska vara tjejer. Jag gick själv en sommarkurs för tekniktjejer på högstadiet som gav mig en bra start för vidare studier. Denna typ av initiativ underlättar för tjejer att våga följa sitt intresse och välja de tekniska utbildningarna och slutföra dem!

Vilka är de största utmaningarna för kvinnor inom tech?

En av de största utmaningarna är att bli hörd och respekterad för det man kan. Här behöver vi fortfarande generellt sett bryta normen kring att det framförallt är män som sysslar med tech och att de skulle kunna mer än sina kvinnliga kollegor. Det kan till exempel röra sig om att män hellre vänder sig till män med frågor, trots att det finns kvinnor i rummet sitter på expertisen. Detta skapar i sin tur en känsla att kvinnor konstant behöver överbevisa sin kompetens och sig själva.

Vad är ditt tips till de som funderat på att ge sig in i tech-branschen?

Detta råd gäller inte endast kvinnor utan alla som inte känner sig helt hemma i den mansdominerade tech-branschen. Gör det DU vill, var rak, ta plats och bli inte låst av dina egna normer kring hur du ska vara och vad du får intressera dig för. Ibland kan andras självsäkerhet eller fikonspråk skapa ett intryck av att de har 100% koll på vad de pratar om men ta inte förgivet att de faktiskt har bättre koll på läget än dig.

Läs fler blogginlägg om livet på Visma här.