19 Sep 2024
Software

Stor arbetsglädje och digital framväxt i lönebranschen

För femte året i rad lanserar Visma sin oberoende undersökning Koll på lön som utforskar aktuella trender och utmaningar inom löneyrket. Årets upplaga belyser den snabba digitaliseringen och potentialen i ny teknik såsom artificiell intelligens och automatisering. Vid sidan om detta framhävs en bransch som präglas av stark arbetsglädje.

En imponerande andel på 97% bland yrkesverksamma inom lön uttrycker stor tillfredsställelse med sitt yrkesval. Det är den högsta siffran sedan undersökningens början. Den digitala utvecklingen tar stora kliv framåt, där användningen av molnbaserade lösningar ökar stadigt. Mellan 2023 och 2024 steg andelen företag som automatiserar majoriteten av sina löneprocesser, från 52% till 61%. Ökningen är särskilt påtaglig inom privat sektor, 68%, jämfört med offentlig sektor, 44%, vilket visar på en växande entusiasm för att tillämpa ny teknik i syfte att effektivisera arbetsflöden och reducera manuellt arbete.

Stark framtidstro på AI

Trots en för närvarande begränsad användning av AI, där drygt sex av tio, 66%, inte använder AI alls i sitt arbete, känner över hälften av respondenterna, 51%, starkt för dess potential att förbättra och effektivisera löneprocesserna. Detta tyder på en utbredd nyfikenhet och stora förväntningar på framtida teknologiska framsteg och automatisering.

— Den ökade andelen av företag som automatiserar sina processer till 61% är en viktig markör för övergången till mer effektiva och tillfredsställande arbetsmetoder i lönebranschen. Denna utveckling ligger helt i linje med vår vision som systemleverantör och vår strategi att automatisera processer. Entusiasmen för AI och teknologisk innovation reflekterar branschens engagemang för att effektivisera, samtidigt som vi behåller en stark arbetsglädje. Tack vare att arbetsflödena förenklas kan våra kunder i slutändan lägga mer tid på det som skapar värde, säger Sofia Gerstenfeld, vd på Visma Enterprise.

Manuell hantering och ineffektiva metoder utmanar fortfarande

Även om tekniken framskrider, lyfter rapporten återkommande utmaningar såsom manuell hantering och ineffektivitet. Många av processerna kräver fortfarande manuella justeringar och insatser, vilket både ökar arbetsbelastningen och risken för fel. Drygt fyra av tio, 44%, önskar dessutom att deras system hade bättre användarvänlighet - den högst prioriterade förbättringen i lönesystemet. Men undersökningen ger också en uppfriskande insikt om ett engagemang för kontinuerligt lärande. Drygt sju av tio, 75%, lönekonsulter investerar i sin utveckling minst två gånger per år. Det är en ökning med i genomsnitt 7% årligen från 2020 till 2024.

Ta del av årets rapport här.
 

För mer information kontakta gärna:
Sofia Gerstenfeld, vd Visma Enterprise, 010-141 15 01, [email protected]

Om Visma
Visma är en ledande leverantör av affärskritisk programvara i molnet, med en omsättning på 2,4 miljarder euro under 2023, mer än 15 000 anställda och 1,8 miljoner kunder i Europa och Latinamerika. Genom att förenkla och automatisera arbetet för företag och organisationer av alla storlekar, möjliggör vi ett mer effektivt och välmående samhälle. Besök oss på visma.se.

Andrea Eriksson

PR & kommunikationsansvarig Visma Sverige

+46 70 237 83 47
Kontakta mig